Yπάρχει περιθώριο για τα ελληνικά προϊόντα
Βιολογική γεωργία και άρα ακριβότερα προϊόντα δεν είναι μια παρακινδυνευμένη επένδυση σε καιρό κρίσης; Οχι, όπως δείχνουν τα στοιχεία και η τάση της αγοράς.
O κ. Δημήτρης Μπιλάλης, επίκουρος καθηγητής στη βιολογική γεωργία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τονίζει ότι έχουν αυξηθεί οι μεταποιητικές μονάδες για επεξεργασία και συσκευασία βιολογικών προϊόντων, ενώ και το ενδιαφέρον των παραγωγών αυξάνεται. Η κρίση οδήγησε πολλούς να στραφούν στην πρωτογενή παραγωγή. Και οι νεο-αγρότες είναι συχνά άνθρωποι μορφωμένοι που ζητούν κάτι διαφορετικό, που θα τους φέρει μεγαλύτερο εισόδημα, οπότε και επιλέγουν τη βιολογική γεωργία εξηγεί ο κ. Μπιλάλης. «Μπορεί η ζήτηση βιολογικών προϊόντων στην ελληνική αγορά να έχει πέσει, αλλά έως τώρα καλύπταμε τις ανάγκες μας κατά 65%-70% με εισαγωγές. Αρα υπάρχει περιθώριο για τα ελληνικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή, πολλοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στοχεύουν κυρίως στις εξαγωγές» συμπληρώνει.

Οι εξαγωγέςΠραγματικά πάνω από το 90% της παραγωγής κορινθιακής σταφίδας της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιαλείας, το 5% της οποίας είναι βιολογική, εξάγεται στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τις Σκανδιναβικές χώρες και αλλού. Αποτελούν τον αποκλειστικό προμηθευτή των καταστημάτων Mark’s and Spencer στην Αγγλία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη Ενωση συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και εξάγει πάνω από το 60% της συνολικής ποσότητας κορινθιακής σταφίδας που παράγει η χώρα μας, σύμφωνα με τον εμπορικό υπεύθυνο της ΕΑΣ κ. Νίκο Μέρμηγκα. Οι παραγωγοί της ΕΑΣ Αιγιαλείας (συνολικά 5.800 άτομα) παράγουν βιολογικά από το 1981. Εκτός από τη σταφίδα σήμερα συσκευάζουν και εξάγουν το 20% της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου της περιοχής και περίπου το 100% των βιολογικών εσπεριδοειδών που παράγουν.
Η ΕΑΣ πάντως ποντάρει πολλά στη σταφίδα, η τιμή της οποίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. «Κάνουμε κλινικές μελέτες για τη διατροφική αξία του προϊόντος που είναι πολύ σημαντική», λέει ο κ. Βάιος Καραθάνος, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που για χρόνια εργαζόταν ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην Ενωση.
Εργοστάσιο επεξεργασίας βιολογικών ζωοτροφών «άνοιξε» μόλις πριν από τρεις μήνες η ΕΑΣ Μεσολογγίου. Το έργο μάλιστα χρηματοδότησε κατά 50% η ίδια η Ενωση που κάνει τζίρο περίπου 17 εκατομμύρια τον χρόνο. «Η ΕΑΣ βρίσκεται στον μεγαλύτερο νομό όσον αφορά την παραγωγή βιολογικού κρέατος και τυροκομικών προϊόντων. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη ζήτηση για βιολογικές πιστοποιημένες ζωοτροφές, γι’ αυτό σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το εργοστάσιο», τονίζει ο διευθυντής της Ενωσης κ. Παντελής Κρανιδιώτης. Η ΕΑΣ Μεσολογγίου αριθμεί περίπου 5.600 φυσικά πρόσωπα μέλη και κάθε χρόνο έχει κερδοφόρους ισολογισμούς. «Και ελπίζουμε να συνεχίσουν έτσι τα πράγματα», λέει ο κ. Κρανιδιώτης.

Πηγή: kathimerini.gr